
Medezeggenschapsraad (MR)
Wat is de MR?
Iedere basisschool heeft een medezeggenschapsraad (MR). Dit is een officieel inspraakorgaan. De MR denkt positief kritisch mee met het beleid en besluitvorming binnen de school. Ten aanzien van een groot aantal onderwerpen heeft de MR advies- en instemmingsbevoegdheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld huisvesting, PR, de financiën, de begrotingen, het schoolplan, vakantierooster en de formatie. De MR denkt mee met de schoolleiding, neemt een standpunt in en geeft (gevraagd en ongevraagd) advies.
Wat doet de MR?
De MR heeft een controlerende, vertegenwoordigende en initiatiefrijke rol. Een MR lid controleert voorgenomen beleidsvoorstellen, communiceert wat er leeft bij de ouders, leerlingen en personeelsleden (ook wel achterban genoemd) en kan ongevraagd advies geven. Anderzijds dient de directie soms advies te vragen aan de MR (adviesrecht) en in een aantal gevallen heeft de directie zelfs de instemming van de MR nodig.
Dit betekent dat beslissingen pas genomen kunnen worden als de MR akkoord gaat (instemmingsrecht). Een aantal taken zijn ondergebracht in de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, ook wel de GMR genoemd, waarin leden vanuit verschillende medezeggenschapsraden samenwerken.
Wat doet de GMR?
De GMR bestaat uit medewerkers en ouders van scholen die adviesrecht of instemmingsrecht heeft over uiteenlopende onderwerpen vastgelegd in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS). Een GMR is verplicht om in te stellen als er binnen een stichting twee of meer scholen (en dus ook twee of meer MR’s) zijn. De expedtie is onderdeel van de stichting OBO West Brabant met 15 basisscholen, waardoor er sprake is van een verplichte GMR.
Onze MR
Onze MR bestaat uit ouders (de oudergeleding) en personeelsleden (de personeelsgeleding), waarbij de verdeling van ouders gelijk is aan personeelsleden. Op deze manier wordt ook zeker de stem van de ouders gehoord. De MR vergadert ca. 5 keer per schooljaar. De data van de vergaderingen staan in de agenda op Parro. Tijdens de vergadering worden notulen (aantekeningen) gemaakt en welke opgevraagd mogen worden bij de MR. Het kan voorkomen dat er vertrouwelijke zaken worden besproken in de MR. Deze worden dan achter gesloten deuren behandeld.
Zittingstermijn MR-lid
In het MR reglement staat de zittingsperiode van een MR-lid vermeld. Dit betreft een zittingstermijn van 3 jaar. Na de zittingstermijn van 3 jaar worden er verkiezingen gehouden zodat ook ú zich verkiesbaar kunt stellen voor de MR. Wanneer er een plek vrij komt in de MR, krijgt u hiervan bericht via Parro en kunt u een berichtje aan ons sturen wanneer u interesse heeft.
Wie zijn de huidige MR-leden?
- Oudergeleding: Arie de Man en Joyce Rommens-Rijsdijk
- Personeelsgeleding Ellen van Beek en Debbie Nagtzaam
Heeft u vragen, wilt u meer weten over de MR of over wat de MR doet of heeft u ideeën die u met ons wilt delen, dan kunt u ons altijd mailen op mr.info.deexpeditie@stichtingobo.nl. Wij staan u graag te woord!
Met vriendelijke groet,
Uw MR-leden